Jesienna aura wyjątkowo zachęca do spędzania większej ilości czasu z filiżanką gorącej herbaty.
Dla zainteresowanych wydobyciem z herbaty i innych gorących naparów, które można przygotować z produktów nabytych u nas w sklepie, pełni aromatu, smaku i właściwości, poniżej praktyczne informacje o sposobie parzenia różnych naparów.
Podstawową zasadą parzenia wszelkich naparów jest nie pozostawianie suszu w naparze.
Po odczekaniu właściwego czasu niezbędnego do przygotowania naparu - susz należy wyjąc z naczynia.
Dla zainteresowanych wydobyciem z herbaty i innych gorących naparów, które można przygotować z produktów nabytych u nas w sklepie, pełni aromatu, smaku i właściwości, poniżej praktyczne informacje o sposobie parzenia różnych naparów.
Podstawową zasadą parzenia wszelkich naparów jest nie pozostawianie suszu w naparze.
Po odczekaniu właściwego czasu niezbędnego do przygotowania naparu - susz należy wyjąc z naczynia.
Czarna
herbata
Czarną herbatę powinno się zalewać
wrzącą wodą (95-100 °C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas
przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze.
Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się
uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeony, dodatkowo herbata staje się
gorzka.
Zielona
herbata
Herbatę zieloną należy zalewać wodą
o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty.
Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te
same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest
zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany.
Biała
herbata
Tę wykwintną herbatę parzyć można
trzykrotnie w temperaturze 85 °C. Należy ją parzyć ok. 5-7 min., wtedy
biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe.
Żółta
herbata
Żółtą herbatę podobnie jak białą
można zaparzać wielokrotnie, wszystko zależy od preferencji smakowych
przygotowującego. Kolejne parzenia powinny trwać dłużej niż pierwsze. Pierwsze
parzenie może trwać od 1 do 3 minut. Temperatura powinna wynosić ok. 80 °C.
Oolung
Herbatę podfermentowaną typu oolong
(czarny smok) parzy się w temperaturze 90 °C przez 3-4 minuty. Jako że
można ją parzyć nawet do czterech razy, to trzeci i czwarty napar można zostawić
nawet na około 5-6 minut aby „wycisnąć” z nich cały aromat. Uwaga, herbata typu
oolung nie jest w żaden sposób rozdrabniana, są to po prostu całe ususzone i
zrolowane liście. Dlatego właśnie, aby oddała cały swój aromat, powinna być
parzona w dużych dzbankach, aby liście mogły się rozwinąć.
Pu-Erh
czyli herbata czerwona. Parzenie
trwa 3 minuty i odbywa się w temperaturze 90–100 °C. Parzenie Pu-Erh
odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje
do naparu inne dobroczynne substancje.
0 komentarze:
Prześlij komentarz