Jesienna aura wyjątkowo zachęca do spędzania większej ilości czasu z filiżanką gorącej herbaty.
Dla zainteresowanych wydobyciem z herbaty i innych gorących naparów, które można przygotować z produktów nabytych u nas w sklepie, pełni aromatu, smaku i właściwości, poniżej praktyczne informacje o sposobie parzenia różnych naparów.
Podstawową zasadą parzenia wszelkich naparów jest nie pozostawianie suszu w naparze.
Po odczekaniu właściwego czasu niezbędnego do przygotowania naparu - susz należy wyjąc z naczynia.

Czarna herbata 
Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (95-100 °C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeony, dodatkowo herbata staje się gorzka.
 
Zielona herbata 
Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany.

Biała herbata 
Tę wykwintną herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze 85 °C. Należy ją parzyć ok. 5-7 min., wtedy biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe. 

Żółta herbata 
Żółtą herbatę podobnie jak białą można zaparzać wielokrotnie, wszystko zależy od preferencji smakowych przygotowującego. Kolejne parzenia powinny trwać dłużej niż pierwsze. Pierwsze parzenie może trwać od 1 do 3 minut. Temperatura powinna wynosić ok. 80 °C.
 
Oolung 
Herbatę podfermentowaną typu oolong (czarny smok) parzy się w temperaturze 90 °C przez 3-4 minuty. Jako że można ją parzyć nawet do czterech razy, to trzeci i czwarty napar można zostawić nawet na około 5-6 minut aby „wycisnąć” z nich cały aromat. Uwaga, herbata typu oolung nie jest w żaden sposób rozdrabniana, są to po prostu całe ususzone i zrolowane liście. Dlatego właśnie, aby oddała cały swój aromat, powinna być parzona w dużych dzbankach, aby liście mogły się rozwinąć.

Pu-Erh 
czyli herbata czerwona. Parzenie trwa 3 minuty i odbywa się w temperaturze 90–100 °C. Parzenie Pu-Erh odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.

0 komentarze:

Prześlij komentarz