PU-ERH
czerwona herbata uprawiana w Chinach. Pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale różni się od niej dodatkowym procesem fermentacji. Ma ona smak bardziej gorzki niż czarna, przez co w krajach europejskich często dodaje się do niej aromaty, aby go złagodzić - najczęściej cytrynowy. Czerwoną herbatę pija się zwłaszcza w krajach wschodniej Azji.
Pu-erh zwany jest także „zabójcą tłuszczu”. Jest to herbata wspomagająca prowadzenie diety odchudzającej, ze względu na jej przyspieszające metabolizm właściwości.
Inne właściwości naparu z czerwonej herbaty:
· obniża poziom cholesterolu
· pobudza procesy trawienne
· zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu - wolnych rodników
· łagodzi skutki spożycia alkoholu
· wzmacnia organizm
· zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach
· pobudza mikrokrążenie
· poprawia pamięć
· uspokaja
Przygotowanie herbaty Puerh:
Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka czerwonej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia wynosi 96°C. Czas parzenia w zależności od jakości czerwonej herbaty wynosi od 1 do 4 minut. Jeżeli chcemy zwiększyć moc herbacianego naparu należy użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia.
Czerwoną herbatę Pu-erh możemy parzyć wielokrotnie (od dwóch do nawet sześciu razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund.
W stałej ofercie posiadamy duży wybór herbat Pu-erh naturalnych i smakowych np.:
- Fantazja
- Guarana
- Żurawina
- Wiśnie w rumie
- Cytrynowy John
- Yellow River
- Tropikalna Wyspa
- Przysmak Pingwina
- Grejfrut i Limonka
- Puerh Medium
- Puerh FTGFOP
- Puerh Touch (gniazda)
- Puerh prasowany
0 komentarze:
Prześlij komentarz