HERBATA CZARNA
Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.
Czarna herbata charakteryzuje się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym, jednak ulotnym aromacie. Tylko ciepła czarna herbata ma właściwy sobie smak i taką właśnie powinno się ją spożywać.
Najbardziej znane rodzaje czarnej herbaty: Assam i Cejlon pochodzące z Sri Lanki, aromatyczna Dareeling (północne Indie) i wiele innych gatunków z plantacji położonych w Chinach, Indiach i Afryce.
Czarna herbata charakteryzuje się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym, jednak ulotnym aromacie. Tylko ciepła czarna herbata ma właściwy sobie smak i taką właśnie powinno się ją spożywać.
Najbardziej znane rodzaje czarnej herbaty: Assam i Cejlon pochodzące z Sri Lanki, aromatyczna Dareeling (północne Indie) i wiele innych gatunków z plantacji położonych w Chinach, Indiach i Afryce.
Właściwości czarnej herbaty:
- zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- może nieznacznie obniżyć ciśnienie krwi
- potencjalnie chroni przed cukrzycą
- krótkoterminowo podnosi poziom energii i zwiększa koncentrację (dzięki teinie)
- działa pobudzająco-zawiera dużo teiny.
- zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
- dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
Czarna herbata może mieć w niektórych przypadkach negatywny wpływ na zdrowie.
Negatywne właściwości czarnej herbaty wynikają głównie z faktu, że zawiera ona kofeinę (w ilości większej niż chociażby w przypadku herbaty zielonej). Jeden kubek czarnej herbaty (240 ml) zawiera około 50 mg kofeiny, podczas gdy zielona herbata zawiera około 30 mg kofeiny. Więcej niż 4–5 kubków czarnej herbaty dziennie może wywołać krótkoterminowe negatywne skutki uboczne kofeiny. Należą do nich np: ból głowy, nerwowość, zaburzenia snu, drażliwość, nieregularne bicie serca, drżenie.
Jednak większość osób pijących jedną czy dwie filiżanki czarnej herbaty dziennie nie powinna zaobserwować żadnych znaczących negatywnych skutków ubocznych.
Nie ma dowodów, że regularne picie czarnej herbaty w rozsądnych ilościach (kilka kubków dziennie) ma długoterminowy negatywny wpływ na zdrowie.
Negatywne właściwości czarnej herbaty wynikają głównie z faktu, że zawiera ona kofeinę (w ilości większej niż chociażby w przypadku herbaty zielonej). Jeden kubek czarnej herbaty (240 ml) zawiera około 50 mg kofeiny, podczas gdy zielona herbata zawiera około 30 mg kofeiny. Więcej niż 4–5 kubków czarnej herbaty dziennie może wywołać krótkoterminowe negatywne skutki uboczne kofeiny. Należą do nich np: ból głowy, nerwowość, zaburzenia snu, drażliwość, nieregularne bicie serca, drżenie.
Jednak większość osób pijących jedną czy dwie filiżanki czarnej herbaty dziennie nie powinna zaobserwować żadnych znaczących negatywnych skutków ubocznych.
Nie ma dowodów, że regularne picie czarnej herbaty w rozsądnych ilościach (kilka kubków dziennie) ma długoterminowy negatywny wpływ na zdrowie.
Ostrożność powinny zachować jedynie osoby chore na anemię (polifenole w czarnej herbacie utrudniają przyswajanie żelaza), kobiety w ciąży (większe ilości kofeiny mogą wpłynąć na zdrowie płodu) oraz osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (większe ilości kofeiny pogarszają symptomy).
Ostatecznie więc jak wynika z wszystkich przytoczonych powyżej badań, herbata czarna posiada głównie właściwości prozdrowotne.
Parzenie herbaty czarnej:
Ilość suszu herbacianego zależy przede wszystkim od gatunku herbaty.
Na filiżankę herbacianą (ok. 150 ml) należy wsypać ok. 3 gramy suszu.
Jedna łyżeczka odpowiada przeciętnie ok 2,5 herbaty. Waga zależy jednak od wielkości liścia i sposobu jego zwijania.
Temperatura parzenia - 95 stopni Celsjusza (biały wrzątek).
Jeśli parzysz herbatę w dzbanku lub czajniku dodaj dodatkową łyżeczkę na każdy litr naparu.
Krótkie parzenie(około 3minut) powoduje, że napar jest orzeźwiający i pobudzający
Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym.
W każdym przypadku po zaparzeniu herbaty należy koniecznie oddzielić listki od naparu.
Pozostawienie suszu w zaparzonej herbacie powoduje utratę smaku i negatywnie wpływa na jej właściwości. Herbata robi się gorzka i cierpka.
Wydzielona wówczas zbyt duża ilość garbników może być szkodliwa dla wątroby.
CIEKAWOSTKA :-)
Są także takie odmiany czarnej herbaty, które można parzyć kilkukrotnie, pamiętając o tym aby za każdym razem oddzielić listki od naparu. Do takich herbat należy np. Maharaja Hill.
W każdym przypadku po zaparzeniu herbaty należy koniecznie oddzielić listki od naparu.
Pozostawienie suszu w zaparzonej herbacie powoduje utratę smaku i negatywnie wpływa na jej właściwości. Herbata robi się gorzka i cierpka.
Wydzielona wówczas zbyt duża ilość garbników może być szkodliwa dla wątroby.
CIEKAWOSTKA :-)
Są także takie odmiany czarnej herbaty, które można parzyć kilkukrotnie, pamiętając o tym aby za każdym razem oddzielić listki od naparu. Do takich herbat należy np. Maharaja Hill.
HERBATA CZARNA NATURALNA
Assam Black Power
Assam Gentleman
Assam FTGFOP Blend
Bi Hong Lou - mocny, zdecydowany smak, kolor bursztynowy, głęboki aromat - Nowość!🔔
Assam FTGFOP Blend
Bi Hong Lou - mocny, zdecydowany smak, kolor bursztynowy, głęboki aromat - Nowość!🔔
Cylon Sunrise
Ceylon Supremo Oro
Ceylon Mildred
Ceylon Nuwara Eliya
Darjeeling First Flush
Ceylon Supremo Oro
Ceylon Mildred
Ceylon Nuwara Eliya
Darjeeling First Flush
Darjeeling Himalayan Second Flush
English Breakfast - mieszanka herbat z Indii, Cejlonu i Jawy,
Five O’clock - pochodzenie herbaty:Ceylon i Indie,
Golden Monkey
Golden Screw
Iran OP
Jin Jun Mei
Jin Jun Mei
Kenya Milima
Kenya Kaimosi
Kenya Marylin
Kenya Kaimosi
Kenya Marylin
Lapsang Souchung
Maharaja Hill
Rosyjska Karawana (Darjeling First Flush, Lapsang Souchung, Assam)
Rwanda Orthodox
Rwanda Orthodox
Wschodnio Fryzyjska
Yunnan H.2805 Gold
Yunnan Golden Tips
HERBATA CZARNA SMAKOWA
Piernikowa Chata (cynamon, pomarańcza z akcentem smakowym piernika)
Pigwowa
Royal Tea (Sencha, Honeybush, bławatek, dziki szafran, malina)
Wiśnie w Rumie (hibiskus, owoce wiśni, aromat rumowy)
Wiśniowa (owoce wiśni)
Wiśniowo - Porzeczkowa – wiśnia, czarna porzeczka, liść maliny
Wspomnienie Lata (rodzynki, jabłko, cynamon, kwiat pomarańczy, marchewka, goździk)
Herbata zielona powstaje z liści niepoddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty lub ulunga. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat.
Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty: gunpowder, longiijng, sencha.
Właściwości zielonej herbaty :
· chroni przed zawałem serca,
· łagodnie stymuluje krążenie,
· zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych,
· obniża poziom cholesterolu,
· zmniejsza ryzyko zachorowań na raka,
· wzmacnia zęby i kości, zapobiega próchnicy
· reguluje procesy trawienne.
Kto nie może pić zielonej herbaty?
· ludzie starsi chorzy na serce,
· osoby z nadciśnieniem tętniczym,
· osoby z jaskrą,
· dzieci do 10 roku życia,
· ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość,
· chorzy z wrzodami żołądka.
Parzenie zielonej herbaty:
Woda o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza.
Czas parzenia zielonej herbaty – zależy od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty. Herbaty bardzo rozdrobnione parzy się króciutko, a te o dużych listkach parzy się znacznie dłużej.
Krótkie parzenie - napar jest orzeźwiający i pobudzający.
Dłuższe parzenie - napar o działaniu relaksującym.
Herbatę zieloną parzy się dwu a nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach.
Przeciętne czasy parzenia:
- pierwsze parzenie - 3 minuty
- drugie parzenie - 2 minuty
- trzecie parzenie - maksymalnie 5 minut.
W każdym przypadku po zaparzeniu herbaty należy koniecznie oddzielić listki od naparu.
Pozostawienie suszu w zaparzonej herbacie powoduje utratę smaku i negatywnie wpływa na jej właściwości. Herbata robi się gorzka i cierpka.
Wydzielone wówczas garbniki mogą być szkodliwe dla wątroby.
HERBATY ZIELONE NATURALNE
9 Skarbów Chin (mieszanka wysokiej jakości zielonej i białej herbaty oraz kawałki kandyzowanego ananasa i liofilizowanej truskawki o łagodnym słodkim zapachu)
7 zielonych skarbów (Sencha, Gunpowder, Chun Me, PaiMuTan, Pi Lo Chun, ananas kandyzowany, truskawka, kwiat słonecznika)
Alibaba (ananas, cytryna kandyzowana, skórka pomarańczowa)
Alpejskie zioła (herbata zielona z dodatkiem herbaty białej, melisa, mięta, trawa cytrynowa, bławatek)
Arbuzowa (cytryna zielona, czarny bez, aronia, truskawka, bławatek) Nowość!🔔
Pocałunek Słońca (Assam, Rooibos medium, hibiskus, jabłko, papaya, słonecznik, marchew)
Polne Kwiaty (Sencha, kwiat słonecznika, róży i bławatka)
Powiew Wiosny (jabłko, trawa cytrynowa, ananas, imbir, kokos, słonecznik, kardamon, pomarańcza, czarna porzeczka)
Żeńszeniowo - pomarańczowa (sencha, żeń-szeń, pomarańcza, saflor, rumianek rzymski )
Żeńszeniowo - ananasowa (sencha, żeń-szeń, ananas)
Sposób parzenia:
Ilość suszu do parzenia - podobna jak w przypadku parzenia herbat czarnych lub zielonych.
Herbaty owocowe można parzyć dwukrotnie.
Przeciętne czasy parzenia:
- pierwsze parzenie - 3 - 5 minut
- drugie parzenie -5 -8 minut
Czasy parzenia dobrze jest dobrać do indywidualnych smaków odczuwania intensywności napoju (mocniejszy lub słabszy).
W każdym przypadku po zaparzeniu herbaty należy koniecznie oddzielić listki od naparu.
Po drugim parzeniu susz można skonsumować dodając go np. do owsianki, serka lub jogurtu.
Grzaniec (skórka pomarańczy, liść lipy, rodzynki, goździk, pomarańcza, imbir)
Hibiscus
Irlandzka Wiśnia (hibiskus, aronia, rodzynki, wiśnia)
Korzenna (hibiskus, skórka róży, rodzynki, skórka pomarańczy, anyż, cynamon, goździki)
Kraina Łagodności (skórka róży, malina owoc, pomarańcza, migdał)Królewski Bukiet (rodzynki, skórka róży, papaja, ananas, aronia, truskawka)
Królewna Śnieżka (hibiskus, skórka róży, jabłko, migdał, pomarańcza, żurawina, cynamon, kwiat słonecznika)
Lodowa Rozkosz ( hibiskus, zielona cytryna kandyzowana, papaya kandyzowana, ananas kandyzowany, skórka pomarańczy, kwiaty słonecznika oraz aromat)
Magia Świąt ( zawiera cukrowe dekoracje oraz kandyzowaną skórkę cytryny, kandyzowany melon, kandyzowaną skórkę pomarańczy, skórkę dzikiej róży i hibiskus)
Malinowa (aronia, malina, rodzynki, toffee, wanilia)
Malinowy Raj (hibiskus, rodzynki, wanilia, aronia, malina)
Malinowo - Poziomkowa (z dodatkiem skórki róży, owocu maliny, rodzynek, aronii i truskawki)
Moonlight (liście truskawki, płatki słonecznika, suszone owoce malin i czarnej porzeczki, skórka róży)
Nalewka Babuni
Na Zapiecku (cynamon, hibiskus, migdał, jabłko, róża)
Ogród Miłości (z dodatkiem kawałków jabłka, liści malin, truskawki oraz maliny)
Owoce Edenu – jabłko, papaja, ananas, skórka róży, rodzynki, mango, kwiat słonecznika)
Ogień Kominka
Owoce Leśne
Paso Doble (żurawina, papaja, melon, goja, marchew, płatki róży, skórka róży, hibiskus)
Piernikowy Domek (burak, ananas, papaja, rodzynki, cynamon, migdały, jabłko, orzech laskowy, anyż, kokos)
Podróż św. Mikołaja (hibiskus, skórka róży, aronia, pomarańcza kandyzowana, nagietek, bławatek, dekoracje cukrowe)
Polski Ogród (z dodatkiem skórki róży, suszonych owoców malin i aronii, liści malin, rodzynek oraz suszonych kawałków jabłek)
Rum & Cytryna (rodzynki, hibiskus, skórka róży, skórka cytryny, bławatek)
Rozgrzewajaca (na bazie hibiskusa z dodatkiem skórki róży, rodzynek, pomarańczy, anyżu, cynamonu i goździków)
Słodka Malinka (hibiskus, malina, głóg, jarzębina, czarny bez, skórka róży, jabłko, śliwki, rodzynki)
Tutti Frutti (skórka pomarańczy, imbir, rodzynki, cynamon, gruszka)
Wiśniowy Poncz (wiśnie kandyzowane, cukier witaminizowany, aronia, kiwi, rodzynki)
Wiosenna łąka (cytryna, jabłko, malina, ananas, jaśmin) Nowość!🔔
Yogi Tea (herbata korzenna: cynamon, kardamon, lukrecja, goździk, imbir, pieprz)
Yogi Tea Wanilia (herbata korzenna: wanilia)
Zimowa Spiżarnia (hibiskus, jabłko, owoc dzikiej róży, kandyzowane mango, papaja, rodzynki, pieprz czerwony, kwiat maliny)
HERBATA BIAŁA
Parzenie białej herbaty:
Susz zalewamy wodą o temperaturze maks. 85 stopni.
I parzenie- 6 minut.
Każde kolejne parzenie (do 3 parzeń herbaty) - powinno być o takim samym czasie lub wydłużone o 1 minutę.
Po każdym parzeniu należy oddzielić susz od naparu.
Dostępne rodzaje białej herbaty:
Biała Perła
Cesarska Perła (biała jaśminowa)
Fujian White
Fujian White Malina
Fujian White Truskawki w śmietanie (liść i owoc truskawki, słonecznik)Pai Mu Tan Love Song (jabłko, płatki nagietka, lilia, aromat)
PaiMuTan
PaiMuTan Bambus
PaiMuTan Egzotyczna
PaiMuTan Hawaje
PaiMuTan Wiśnie w Rumie
White Downy
White Monkey
HERBATY FUNKCJONALNE
Alibaba (ananas, cytryna kandyzowana, skórka pomarańczy)
Arktyczny Ogień (cynamon, czekolada, skórka pomarańczy, imbir, kardamon, pieprz)
Blue Moon (płatki bławatka)
Cicha Noc (mieszanka, z dodatkiem cukrowych gwiazdek oraz suszonej maliny o cudownym zapachu wanilii)
Czaj Masala (Wietnam OP, cynamon, imbir, goździk, kardamon, pieprz)
Czerwony Kapturek (jabłko, liść truskawki, czarna porzeczka, płatki róży)
Cicha Noc (mieszanka, z dodatkiem cukrowych gwiazdek oraz suszonej maliny o cudownym zapachu wanilii)
Czaj Masala (Wietnam OP, cynamon, imbir, goździk, kardamon, pieprz)
Czerwony Kapturek (jabłko, liść truskawki, czarna porzeczka, płatki róży)
Cytrynowy John (aronia, hibiskus, cytryna zielona, truskawka, brzoskwinia)
Czerwony Diament (owoce rokitnika, cukier witaminowy, jagody goi, płatki bławatka i słonecznika)
Casablanca (Intrygujące połączenie suszonych owoców aronii i malin z płatkami jaśminu i owocami kandyzowanymi. Bardzo przyjemny i zrównoważony smak oraz ujmujący zapach słodkiej gruszki i truskawki)
Copacabana ( papaja, banan, kiwi, szafran, płatki róży, słonecznik
Casablanca (Intrygujące połączenie suszonych owoców aronii i malin z płatkami jaśminu i owocami kandyzowanymi. Bardzo przyjemny i zrównoważony smak oraz ujmujący zapach słodkiej gruszki i truskawki)
Copacabana ( papaja, banan, kiwi, szafran, płatki róży, słonecznik
Chili wrzesień ( trawa cytrynowa, pomarańcza, cytryna, melon, szafran, chili )Dzika wiśnia (wiśnia, liść maliny)
Deszczowa Piosenka (gruszka, śliwka, jabłko, bławatek niebieski)
Earl Grey
Earl Grey Gold (earl grey z płatkami słonecznika)
Earl Grey Lemon
Earl Grey Pikanteria (Yunnan Black, imbir, kardamon, pieprz)
Earl Grey Rainbow (Yunnan Black, bławatek, dziki szafran, płatki róży, słonecznik)
Deszczowa Piosenka (gruszka, śliwka, jabłko, bławatek niebieski)
Earl Grey
Earl Grey Gold (earl grey z płatkami słonecznika)
Earl Grey Lemon
Earl Grey Pikanteria (Yunnan Black, imbir, kardamon, pieprz)
Earl Grey Rainbow (Yunnan Black, bławatek, dziki szafran, płatki róży, słonecznik)
Earl Grey Róża & Cytryna (płatki róży, skórka cytryny, trawa cytrynowa)
Earl Grey Superior (bławatek)
Fantazja (hibiskus, papaja, mango, ananas, truskawka, szafran, porzeczka)
Fairy Dance (zerwona porzeczka, pieprz czerwony, malina, truskawka, imbir) Nowość!🔔
Fantazja (hibiskus, papaja, mango, ananas, truskawka, szafran, porzeczka)
Fairy Dance (zerwona porzeczka, pieprz czerwony, malina, truskawka, imbir) Nowość!🔔
Gingko (czerwony pieprz, truskawka, Gingko)
Imbir & Cytryna (kawałki imbiru, cytryna, ananas)
Irlandzka Delicja (płatki czekolady i kokos)
I Love You (słodkie czerwone serduszka z kwiatem granatu)
Jesienna Aleja (kiwi, melon, jabłko, imbir, papaja, skórka pomarańczy, kwiat granatu, nagietek)
Japońska Wiśnia (Sencha, Black Yunnan, hibiskus, płatki róży)
Kaktusowa
Kaktusowa
Krople Rosy (kwiat nagietka, trawa cytrynowa, żurawina, czerwona porzeczka, gruszka, goździk)
Maharani (Yunnan China, Sencha, kwiat ostu, papaja kandyzowana)
Millenium (ananas, skórka róży, jabłko, mango, mięta pieprzowa, płatki róży, kwiat słonecznika, bławatek)
Maharani (Yunnan China, Sencha, kwiat ostu, papaja kandyzowana)
Millenium (ananas, skórka róży, jabłko, mango, mięta pieprzowa, płatki róży, kwiat słonecznika, bławatek)
Mombasa (ananas, banan, cytryna, bławatek)
Moonlight (liście truskawki, płatki słonecznika, suszone owoce malin i czarnej porzeczki, skórka róży)
Montenegro (gruszka, czekolada gorzka, migdał, wanilia, kwiat dziewanny) Nowość!🔔
Magic Dream (cytryna, czerwona porzeczka, jabłko, rooibos, kwiat słonecznika, bławatek) Nowość!🔔
Ogień Bengalski (cynamon, pieprz, imbir, kardamon, goździk)
Montenegro (gruszka, czekolada gorzka, migdał, wanilia, kwiat dziewanny) Nowość!🔔
Magic Dream (cytryna, czerwona porzeczka, jabłko, rooibos, kwiat słonecznika, bławatek) Nowość!🔔
Ogień Bengalski (cynamon, pieprz, imbir, kardamon, goździk)
Ogród Babuni (hibiskus, aronia, kiwi, malina, bławatek)
Pieczona Gruszka (gruszka, ananas, kiwi, skórka róży, płatki róży, liść maliny)
Pieczona Gruszka (gruszka, ananas, kiwi, skórka róży, płatki róży, liść maliny)
Piernikowa Chata (cynamon, pomarańcza z akcentem smakowym piernika)
Pigwowa
Pikantna Czekolada (kawałki czekolady, zmielona papryczka chili, pieprz czerwony)
Pocałunek Słońca (Assam Green, Rooibos, hibiskus, jabłko, papaja, słonecznik, trawa cytrynowa, marchew)
Po Pasterce (lekko alkoholowa, z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonem, różowymi płatkami bławatka oraz płatkami nagietka )
Powiew Wiosny (truskawka, róża, nagietek, aromat poziomkowo-mandarynkowy)
Pocałunek Słońca (Assam Green, Rooibos, hibiskus, jabłko, papaja, słonecznik, trawa cytrynowa, marchew)
Po Pasterce (lekko alkoholowa, z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonem, różowymi płatkami bławatka oraz płatkami nagietka )
Powiew Wiosny (truskawka, róża, nagietek, aromat poziomkowo-mandarynkowy)
Royal Tea (Sencha, Honeybush, bławatek, dziki szafran, malina)
Rześki Poranek (trawa cytrynowa)
Samba (hibiskus, pomarańcza)
Skarb Templariuszy (mango, banan, cynamon, rumianek, żurawina)
Świątynia Miłości (pąki i płatki róży, skórka pomarańczy)
Tabu (truskawka, żurawina, trawa cytrynowa)
Tabu (truskawka, żurawina, trawa cytrynowa)
Truskawkowe Pole (truskawka, płatki róży, szafran)
Truskawkowo - jeżynowa
Truskawkowo - jeżynowa
Uśmiech Gajowego (truskawka, jagoda, jeżyna, malina, nagietek, trawa cytrynowa)
Wesoły Zajączek (cytryna zielona, pomarańcza, rumianek, brzoskwinia) Nowość!🔔
Wigilijny Wieczór (mieszanka z kawałkami kruszonego cynamonu, anyżem, migdałami, suszonymi malinami, goździkami oraz płatkami róży)
Wesoły Zajączek (cytryna zielona, pomarańcza, rumianek, brzoskwinia) Nowość!🔔
Wigilijny Wieczór (mieszanka z kawałkami kruszonego cynamonu, anyżem, migdałami, suszonymi malinami, goździkami oraz płatkami róży)
Wiśniowa (owoce wiśni)
Wiśniowo - Porzeczkowa – wiśnia, czarna porzeczka, liść maliny
Wspomnienie Lata (rodzynki, jabłko, cynamon, kwiat pomarańczy, marchewka, goździk)
Złoto Tybetu (owoce goi, szafran kwiat, płatki bławatka)
1001 Nocy (herbata czarna, herbata zielona, płatki róży, płatki jaśminu, liść maliny)
HERBATA ZIELONA
Herbata zielona powstaje z liści niepoddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty lub ulunga. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat.
Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty: gunpowder, longiijng, sencha.
Właściwości zielonej herbaty :
· chroni przed zawałem serca,
· łagodnie stymuluje krążenie,
· zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych,
· obniża poziom cholesterolu,
· zmniejsza ryzyko zachorowań na raka,
· wzmacnia zęby i kości, zapobiega próchnicy
· reguluje procesy trawienne.
Kto nie może pić zielonej herbaty?
· ludzie starsi chorzy na serce,
· osoby z nadciśnieniem tętniczym,
· osoby z jaskrą,
· dzieci do 10 roku życia,
· ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość,
· chorzy z wrzodami żołądka.
Parzenie zielonej herbaty:
Woda o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza.
Czas parzenia zielonej herbaty – zależy od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty. Herbaty bardzo rozdrobnione parzy się króciutko, a te o dużych listkach parzy się znacznie dłużej.
Krótkie parzenie - napar jest orzeźwiający i pobudzający.
Dłuższe parzenie - napar o działaniu relaksującym.
Herbatę zieloną parzy się dwu a nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach.
Przeciętne czasy parzenia:
- pierwsze parzenie - 3 minuty
- drugie parzenie - 2 minuty
- trzecie parzenie - maksymalnie 5 minut.
W każdym przypadku po zaparzeniu herbaty należy koniecznie oddzielić listki od naparu.
Pozostawienie suszu w zaparzonej herbacie powoduje utratę smaku i negatywnie wpływa na jej właściwości. Herbata robi się gorzka i cierpka.
Wydzielone wówczas garbniki mogą być szkodliwe dla wątroby.
HERBATY ZIELONE NATURALNE
Assam Green
Bi Lo Chun
China Green Tea
Bi Lo Chun
China Green Tea
Chun Mee
Darjeling Green Leuf
Darjeling Green Leuf
Genmaicha (z brązowym ryżem)
Gunpowder Indonesia
Gunpowder Superior
Gunpowder Indonesia
Gunpowder Superior
Gunpowder Temple of Human
Gunpowder Super Fine
Gunpowder Super Fine
Gyokuro Sencha
Green Monkey
Green Monkey
Japan Bancha Organic
Keemun Congou Green
Kukicha
Long Jing Green
Mao Feng
Nepal Mount Everest Green
Sencha 812
Silver Moon
Nepal Mount Everest Green
Sencha 812
Silver Moon
Yunnan Green Superior
HERBATY ZIELONE SMAKOWE
9 Skarbów Chin (mieszanka wysokiej jakości zielonej i białej herbaty oraz kawałki kandyzowanego ananasa i liofilizowanej truskawki o łagodnym słodkim zapachu)
7 zielonych skarbów (Sencha, Gunpowder, Chun Me, PaiMuTan, Pi Lo Chun, ananas kandyzowany, truskawka, kwiat słonecznika)
Alibaba (ananas, cytryna kandyzowana, skórka pomarańczowa)
Alpejskie zioła (herbata zielona z dodatkiem herbaty białej, melisa, mięta, trawa cytrynowa, bławatek)
Arbuzowa (cytryna zielona, czarny bez, aronia, truskawka, bławatek) Nowość!🔔
Czas na Relaks (melisa, hibiskus, jabłko, skórka róży, skórka cytryny, truskawka, skórka pomarańczy)
Czerwony Kapturek (hibiskus, skórka róży, jabłko, porzeczka, liść maliny, płatki róży)
Czerwony Smok (hibiskus, czerwona porzeczka, jabłko, płatki róży, truskawka) Nowość!🔔
Cytrynowy John (aronia, hibiskus, cytryna zielona, truskawka, brzoskwinia)
Czerwony Smok (hibiskus, czerwona porzeczka, jabłko, płatki róży, truskawka) Nowość!🔔
Cytrynowy John (aronia, hibiskus, cytryna zielona, truskawka, brzoskwinia)
Dotyk Motyla (Sencha, nagietek, morela, jabłko, malina)
Earl Grey Green
Guarana (herbata zielona i czarna, słonecznik, guarana)
Imbir & Limonka
Jaśminowa HJ8012
Jesienna aleja (cytryna zielona, jabłko, melon, papaja, imbir kandyz, bławatek, czerwony, pomarańcza, goździk, nagietek)
Kaktusowa (Gunpowder Indonezja, kwiat opuncji, kaktus kandyzowany)
Jesienna aleja (cytryna zielona, jabłko, melon, papaja, imbir kandyz, bławatek, czerwony, pomarańcza, goździk, nagietek)
Kaktusowa (Gunpowder Indonezja, kwiat opuncji, kaktus kandyzowany)
La Fiesta (Sencha, Gunpowder, goja, trawa cytrynowa, kwiat granatu i bławatka)
Moonlight (bławatek ,czarna porzeczka, malina owoc, liść maliny)
Moonlight (bławatek ,czarna porzeczka, malina owoc, liść maliny)
Oaza (Sencha, kwiat jaśminu, kwiat słonecznika, skórka pomarańczy, grejfrut)
Pocałunek Słońca (Assam, Rooibos medium, hibiskus, jabłko, papaya, słonecznik, marchew)
Polne Kwiaty (Sencha, kwiat słonecznika, róży i bławatka)
Powiew Wiosny (jabłko, trawa cytrynowa, ananas, imbir, kokos, słonecznik, kardamon, pomarańcza, czarna porzeczka)
Przy Kominku (Ceylon OPA, jabłko, hibiskus, pomarańcza kandyzowana, truskawka, liść maliny, malina)
Queen of Jasmine (herbata jaśminowa)
Sakura (skórka róży, wiśnia, jaśmin, płatki róży)
Sekretny Wachlarz (Ceylon OPA, Fujian White, liść ginkgo, malina, truskawka, bławatek)
Sekretny Wachlarz (Ceylon OPA, Fujian White, liść ginkgo, malina, truskawka, bławatek)
Sen Nocy Letniej (cytryna, jabłko, papaja, melon, banan, nagietek, płatki róży)
Świątynia Miłości (czerwone serduszka, pąki i płatki róży, skórka pomarańczy)
Świąteczna Gwiazdka (migdał, goździki, płatki róży, liść maliny, pomarańcza)
Wiśnia (Gunpowder Superior, wiśnia kandyzowana, kwiat róży)
Świąteczna Gwiazdka (migdał, goździki, płatki róży, liść maliny, pomarańcza)
Wiśnia (Gunpowder Superior, wiśnia kandyzowana, kwiat róży)
Wspomnienie Lata (jabłko, rodzynki, kwiat pomarańczy, cynamon, goździk, marchew)
Złoto Tybetu (owoce goji, bławatek, szafran)
Żeńszeniowo - cytrynowa (Ceylon op,żeń-szeń, kwiat słonecznika, trawa cytrynowa )Złoto Tybetu (owoce goji, bławatek, szafran)
Żeńszeniowo - pomarańczowa (sencha, żeń-szeń, pomarańcza, saflor, rumianek rzymski )
Żeńszeniowo - ananasowa (sencha, żeń-szeń, ananas)
HERBATY OWOCOWE
Sposób parzenia:
Ilość suszu do parzenia - podobna jak w przypadku parzenia herbat czarnych lub zielonych.
Herbaty owocowe można parzyć dwukrotnie.
Przeciętne czasy parzenia:
- pierwsze parzenie - 3 - 5 minut
- drugie parzenie -5 -8 minut
Czasy parzenia dobrze jest dobrać do indywidualnych smaków odczuwania intensywności napoju (mocniejszy lub słabszy).
W każdym przypadku po zaparzeniu herbaty należy koniecznie oddzielić listki od naparu.
Po drugim parzeniu susz można skonsumować dodając go np. do owsianki, serka lub jogurtu.
Arizona (skórka róży, ananas, jabłko, aronia, rodzynki, pomarańcza,
papaja, kwiat słonecznika, liść maliny)
Cesarska Żurawina (skórka róży, żurawina, jabłko, kiwi, płatki róży)
Cytrynowa Gruszka (gruszka, skórka cytryny, trawa cytrynowa, pieprz czerwony)
Cytrynowa Gwiazda (na bazie hibiskusa z dodatkiem skórki róży, rodzynek, owoców kandyzowanych oraz trawy cytrynowej)
Fruit Heaven (pomarańcza, jabłko, rodzynki, skórka róży, ananas, honeybush, liść maliny, płatki róży, słonecznik)Cytrynowa Gwiazda (na bazie hibiskusa z dodatkiem skórki róży, rodzynek, owoców kandyzowanych oraz trawy cytrynowej)
Grzaniec (skórka pomarańczy, liść lipy, rodzynki, goździk, pomarańcza, imbir)
Hibiscus
Irlandzka Wiśnia (hibiskus, aronia, rodzynki, wiśnia)
Korzenna (hibiskus, skórka róży, rodzynki, skórka pomarańczy, anyż, cynamon, goździki)
Kraina Łagodności (skórka róży, malina owoc, pomarańcza, migdał)Królewski Bukiet (rodzynki, skórka róży, papaja, ananas, aronia, truskawka)
Królewna Śnieżka (hibiskus, skórka róży, jabłko, migdał, pomarańcza, żurawina, cynamon, kwiat słonecznika)
Lodowa Rozkosz ( hibiskus, zielona cytryna kandyzowana, papaya kandyzowana, ananas kandyzowany, skórka pomarańczy, kwiaty słonecznika oraz aromat)
Magia Świąt ( zawiera cukrowe dekoracje oraz kandyzowaną skórkę cytryny, kandyzowany melon, kandyzowaną skórkę pomarańczy, skórkę dzikiej róży i hibiskus)
Malinowa (aronia, malina, rodzynki, toffee, wanilia)
Malinowy Raj (hibiskus, rodzynki, wanilia, aronia, malina)
Malinowo - Poziomkowa (z dodatkiem skórki róży, owocu maliny, rodzynek, aronii i truskawki)
Moonlight (liście truskawki, płatki słonecznika, suszone owoce malin i czarnej porzeczki, skórka róży)
Nalewka Babuni
Na Zapiecku (cynamon, hibiskus, migdał, jabłko, róża)
Ogród Miłości (z dodatkiem kawałków jabłka, liści malin, truskawki oraz maliny)
Owoce Edenu – jabłko, papaja, ananas, skórka róży, rodzynki, mango, kwiat słonecznika)
Ogień Kominka
Owoce Leśne
Paso Doble (żurawina, papaja, melon, goja, marchew, płatki róży, skórka róży, hibiskus)
Piernikowy Domek (burak, ananas, papaja, rodzynki, cynamon, migdały, jabłko, orzech laskowy, anyż, kokos)
Podróż św. Mikołaja (hibiskus, skórka róży, aronia, pomarańcza kandyzowana, nagietek, bławatek, dekoracje cukrowe)
Polski Ogród (z dodatkiem skórki róży, suszonych owoców malin i aronii, liści malin, rodzynek oraz suszonych kawałków jabłek)
Rum & Cytryna (rodzynki, hibiskus, skórka róży, skórka cytryny, bławatek)
Rozgrzewajaca (na bazie hibiskusa z dodatkiem skórki róży, rodzynek, pomarańczy, anyżu, cynamonu i goździków)
Słodka Malinka (hibiskus, malina, głóg, jarzębina, czarny bez, skórka róży, jabłko, śliwki, rodzynki)
Tutti Frutti (skórka pomarańczy, imbir, rodzynki, cynamon, gruszka)
Wiśniowy Poncz (wiśnie kandyzowane, cukier witaminizowany, aronia, kiwi, rodzynki)
Wiosenna łąka (cytryna, jabłko, malina, ananas, jaśmin) Nowość!🔔
Yogi Tea (herbata korzenna: cynamon, kardamon, lukrecja, goździk, imbir, pieprz)
Yogi Tea Wanilia (herbata korzenna: wanilia)
Zimowa Spiżarnia (hibiskus, jabłko, owoc dzikiej róży, kandyzowane mango, papaja, rodzynki, pieprz czerwony, kwiat maliny)
HERBATA BIAŁA
Parzenie białej herbaty:
Susz zalewamy wodą o temperaturze maks. 85 stopni.
I parzenie- 6 minut.
Każde kolejne parzenie (do 3 parzeń herbaty) - powinno być o takim samym czasie lub wydłużone o 1 minutę.
Po każdym parzeniu należy oddzielić susz od naparu.
Dostępne rodzaje białej herbaty:
Biała Perła
Cesarska Perła (biała jaśminowa)
Fujian White
Fujian White Malina
Fujian White Truskawki w śmietanie (liść i owoc truskawki, słonecznik)Pai Mu Tan Love Song (jabłko, płatki nagietka, lilia, aromat)
PaiMuTan
PaiMuTan Bambus
PaiMuTan Egzotyczna
PaiMuTan Hawaje
PaiMuTan Wiśnie w Rumie
White Downy
White Monkey
HERBATY FUNKCJONALNE
Dla Panów
(Imbir, lukrecja, cynamon, kardamon, chleb świętojański, liście damiany, mięta,
koper włoski, kakao, goździki, sarsaparilla, pieprz, żeńszeń, owoc palmy
sabalowej, pędy rdestu ptasiego. Bardzo skuteczna mieszanka, pomoże w
utrzymaniu świetnej formy zarówno fizycznej jak i psychicznej oraz w rozwoju
masy mięśniowej. Ułatwi trawienie i oczyści krew. Zawiera aż 3 afrodyzjaki)
Dla Pań (Skórka pomarańczy, trawa cytrynowa, imbir, lukrecja, korzeń mniszka lekarskiego, cynamon, koper włoski, mięta pieprzowa, yerba mate, korzeń arcydzięgla, curacao, gożdziki, jagody jałowca, pieprz, kardamon. Bardzo skuteczna mieszanka wspomagająca trawienie, wiele jej składników działa przeciwdepresyjnie, przeciwlękowo, uspakajająco i relaksująco; mają też działanie oczyszczające i bakteriobójcze, wzmacniają naczynia krwionośne, podnoszą odporność organizmu i sprawność seksualną
Cholesterol (Sencha ,Pu-erh, skórka róży, hibiskus, karczoch, czarny bez, ziele skrzypu, mięta pieprzowa)
Cukrzyca (Yunnan Black, pokrzywa, strąki fasoli, żeńszeń, kłącze perzu)
Czystek (o silnym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybicznym i antynowotworowym; szczególnie przydatny w leczeniu górnych dróg oddechowych i walce z przeziębieniem)
Morwa biała - zwiera substancje obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko rozwoju miażdżycy. Ponadto morwa może być środkiem na odchudzanie.
Miłych Snów (melisa, Rooibos, jabłko, hibiskus, pomarańcza kandyzowana, liść maliny, mięta pieprzowa, rumianek, kwiat słonecznika, lawenda, płatki róży)
Nadciśnienie (hibiskus, skórka róży, melisa, aronia, czarny bez, głóg, lipa, ziele skrzypu)
Dla Pań (Skórka pomarańczy, trawa cytrynowa, imbir, lukrecja, korzeń mniszka lekarskiego, cynamon, koper włoski, mięta pieprzowa, yerba mate, korzeń arcydzięgla, curacao, gożdziki, jagody jałowca, pieprz, kardamon. Bardzo skuteczna mieszanka wspomagająca trawienie, wiele jej składników działa przeciwdepresyjnie, przeciwlękowo, uspakajająco i relaksująco; mają też działanie oczyszczające i bakteriobójcze, wzmacniają naczynia krwionośne, podnoszą odporność organizmu i sprawność seksualną
Cholesterol (Sencha ,Pu-erh, skórka róży, hibiskus, karczoch, czarny bez, ziele skrzypu, mięta pieprzowa)
Cukrzyca (Yunnan Black, pokrzywa, strąki fasoli, żeńszeń, kłącze perzu)
Czystek (o silnym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybicznym i antynowotworowym; szczególnie przydatny w leczeniu górnych dróg oddechowych i walce z przeziębieniem)
Morwa biała - zwiera substancje obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko rozwoju miażdżycy. Ponadto morwa może być środkiem na odchudzanie.
Miłych Snów (melisa, Rooibos, jabłko, hibiskus, pomarańcza kandyzowana, liść maliny, mięta pieprzowa, rumianek, kwiat słonecznika, lawenda, płatki róży)
Nadciśnienie (hibiskus, skórka róży, melisa, aronia, czarny bez, głóg, lipa, ziele skrzypu)
Ostropest
plamisty - roślina, która chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu i
łagodzi stany zapalne na tle cukrzycowym. Jest stosowana także w leczeniu WZW
typu A, B i C czy choroby alkoholowej. Mogą po nią sięgnąć także kobiety
zmagające się z endometriozą i przedłużonym miesiączkowaniem.
Lapacho (kora drzewa Tecome Lapacho, herbata bezteinowa; aktywne działanie przeciwwirusowe; oczyszczanie organizmu z toksyn; wysoka zawartość żelaza)
Spokojne Dni (melisa, cynamon, głóg, goździki, skórka pomarańczy, truskawka)
Trawienie (kolendra, mięta, koper włoski, kminek, ananas, imbir, szyszki chmielu, nagietek, truskawka)
Lapacho (kora drzewa Tecome Lapacho, herbata bezteinowa; aktywne działanie przeciwwirusowe; oczyszczanie organizmu z toksyn; wysoka zawartość żelaza)
Spokojne Dni (melisa, cynamon, głóg, goździki, skórka pomarańczy, truskawka)
Trawienie (kolendra, mięta, koper włoski, kminek, ananas, imbir, szyszki chmielu, nagietek, truskawka)