ROOIBOS – nazywany czerwoną herbatą. W rzeczywistości jest to czerwono krzew występujący w Afryce Południowej, nie spokrewniony z krzewem herbacianym.
Susz nie zawiera żadnych środków konserwujących i barwników, dlatego ma doskonały, naturalny smak, jest słodkawy z  lekkim miodowym aromatem i łagodny (nawet przy dłuższym parzeniu). Łączy w sobie najlepsze cechy trzech herbat: czarnej, owocowej i ziołowej.
Rooibos nie zawiera kofeiny i teiny, nie wydzielają się garbniki podczas parzenia. Nadaje do podawania dzieciom. Zalecany dla kobiet w ciąży i karmiących i osób potrzebujących długiej rekonwalescencji organizmu po przebytych ciężkich chorobach.
Wielu naukowców m.in. południowoafrykański chemik Daneel Ferreira przypisują herbacie Rooibos prawdziwie leczniczą moc, gdyż zawierając flawonoidy (biosubstancje) działające jak antyutleniacze chroni organizm przed szkodliwymi cząsteczkami tlenu, które mogą być przyczyną wielu chorób jak artretyzm, arterioskleroza, zawał serca, rak.
Pomaga przy dolegliwościach żołądkowych i jest skutecznym dodatkiem na bezsenność. Kolejnym plusem jest wysoka zawartość witaminy C, wielu substancji mineralnych i mikroelementów takich jak żelazo, cynk, miedź, mangan, wapń, potas, fluor, magnez, sód.

 Rooibos posiada inne właściwości lecznicze:
· chroni organizm przed szkodliwymi cząsteczkami tlenu, które mogą być przyczyną wielu chorób jak artretyzm, arterioskleroza, zawał serca, rak,
· ma działanie rozkurczowe (pomaga przy skurczach i kolkach), działa bezpośrednio na centralny układ nerwowy,
· stymuluje wytwarzanie pokarmu u kobiet karmiących,
· pomaga przy problemach żołądkowych i trawiennych (biegunka, wymioty, mdłości, zatwardzenie),
· działa leczniczo przy alergiach, katarze siennym, astmie,
· zapobiega chorobom skóry takim jak trądzik, egzema, goi swędzące, trudno gojące się rany (używana zewnętrznie jako okład)
· działa łagodząco przy bólach głowy, rozdrażnieniu, bezsenności, nerwowości, podwyższonym ciśnieniu itd.
· jako uspakajający, nie kaloryczny napój pobudzający przemianę materii, wspomaga kuracje odchudzające
· opóźnia proces starzenia i wzmacnia system odpornościowy organizmu
· dzięki zawartości licznych mikroelementów wpływa korzystnie na zęby, kości, skórę
· nie zawiera kofeiny, dzięki czemu nadaje się również dla cierpiących na choroby nerek.

Przygotowanie herbaty Rooibos:
Jedną czubatą łyżeczkę suszu (ok.3 gram) na filiżankę (150 ml), zalać wodą o temperaturze 95 stopni „biały wrzątek” i parzyć 3-5 minut. Te same liście możemy zaparzać dwukrotnie. Napar ma czerwony kolor i smak z cytrynowym posmakiem. Napój Rooibos można ewentualnie dosłodzić miodem.
Pije się ją zarówno na gorąco jak i na zimno, także susz z czerwonych krzewów można pić przez cały dzień - rano, by pobudzić się do życia, w ciągu dnia, by ugasić pragnienie i wieczorem, by się odprężyć i spokojnie zasnąć.

Rodzaje Rooibos w naszym sklepie: 

  • Baśniowy - truskawka, porzeczka czerwona, jabłko, bławatek, kwiat słonecznika,
  • Brzoskwinia - jabłko, brzoskwinia, kwiat słonecznika,
  • Egzotyczny
  • Lemon - skórka cytryny , trawa cytrynowa, naturalny aromat cytrynowy,
  • Hawaje - trawa cytrynowa, skórka pomarańczowa, kwiat słonecznika, aromat naturalny pomarańczowy, kokos,
  • Kaktus - opuncja - kwiat i owoc,
  • Tropicana - skórka cytryny, kiwi, banan, saflor, bławatek, kwiat słonecznika, płatki róży,
  • Naturalny
  • Fantazja - hibiskus, papaja, mango, ananas, truskawka, dziki szafran, czerwona porzeczka- NOWOŚĆ!🔔
  • Żurawinowo - jagodowy - z owocami żurawiny i jagody - NOWOŚĆ!🔔
  • Good luck - ananas, papaja, rodzynki, truskawki, maliny, płatki róży, kwiat słonecznika- NOWOŚĆ!🔔