Myśląc z nadchodzącą wiosną nieco intensywniej o zdrowiu polecamy soki firmy EkaMedica.
Firma ta oferuje produkty o stuprocentowej zawartości soku z owoców lub warzyw. Jedynym dodatkiem w niektórych sokach jest kwasek cytrynowy w bardzo niewielkiej ilości. Żaden z soków tej firmy nie zawiera konserwantów. Wszystkie są konserwowane za pomocą pasteryzacji. Nie zawierają także cukru.
Poniżej informacja o niektórych sokach dostępnych w naszym sklepie, wraz z krótkim opisem ich działania:
- · Ostropest – wspiera funkcje trawienne, wspomaga pracę wątroby, reguluje gospodarkę lipidową, ma korzystny wpływ na pracę jelit.
- · Aloes – oczyszczanie organizmu, wspomaga odporność, reguluje przemianę materii, poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom
- · Winogrona - dla osób obciążonych dużym wysiłkiem oraz osłabionych i wyczerpanych,
- Czarny bez – poprawia odporność
- Burak – działa pozytywnie na układ nerwowy i mózg, wspomaga prawidłowe działanie wątroby i żołądka.
- Aronia – wspomaga naczynia krwionośne, zawiera związki zwalczające wolne rodniki
- Dzika róża - podnosi odporność organizmu. Owoce róży mają charakter zasadowy i neutralizują treści w przewodzie pokarmowym.
- Czarna rzepa – dzięki zawartości siarki wspomaga działanie stawów oraz zapobiega ponownemu nawrotowi ich dysfunkcji. Wpływ także na piękną cerę, lśniące włosy a także mocne i zdrowe paznokcie.
- Granat - złagodzenie objawów menopauzy, wzmocnienie pracy gruczołu prostaty.
- Głóg – na serce i na kłopoty ze snem
- Acerola – gigantyczne źródło witaminy C
- Jagody acai – na większą witalność, spowolnienie starzenia.
- Owoce goi – wzrok, posiadają składnik pobudzający organizm do wytwarzania hormonu szczęścia serotoniny, oraz melatoniny odpowiedzialnej za dobry sen. Zawierają cynk, żelazo, miedź, wapń, selen, fosfor, witaminy B1, B2, B6, E, C oraz karetonoidy, w tym beta karoten.
- Graviola - zawiera witaminy: B1, B2 oraz C, węglowodany, zwłaszcza cukry proste oraz związki mineralne: potas, magnez, fosfor i żelazo. Wpływa na dobre samopoczucie.
- Jeżyna – źródło witaminy E (zawierają jej najwięcej ze wszystkich owoców), która ma ogromne znaczenie dla prawidłowego wyglądu skóry
- Maliny - bogate w witaminy: C, E, A, PP, B1, B2, B6, kwas pantotenowy i biotyna oraz makro i mikroelementy: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce mają dużą zawartość błonnika i pektyn, garbników, antocyjanów,
- Mango – bogaty w witaminy A, C, PP, E, z grupy B i minerały: potas, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo, miedź, flawonoidy, błonnik. Zalecany osobom z kłopotami z suchą skóra i łamiącymi się paznokciami.
- Młody jęczmień – źródło witamin: beta karoten, B1, B2, B3, B6, E i C, biotyny, kwasu foliowego, aminokwasów, białek. Dzięki składowi wyjątkowo dobrze wpływa na siły życiowe, wzmacnia mięśnie, wspomaga układ trawienny i układ krążenia, dba o dobrą przemianę materii, chroni śluzówkę dróg oddechowych, wspomaga umysł (szczególnie wskazany jest dla osób przeciążonych pracą umysłową).
- Pokrzywa - Ziele pokrzywy wzmacnia i oczyszcza organizm, uzupełniając niedobory minerałów i witamin. Działa moczopędnie i oczyszcza układ trawienny. Pobudza układ odpornościowy. Poprawia kondycję skóry oraz włosów, szczególnie skłonnych do przetłuszczania się i wypadania.
- Pigwa – podniesienie odporności, wpływa korzystnie na przewód pokarmowy głownie ze względu na wysoką zawartość pektyn.
- Sok ze śliwki – bogaty w witaminę A i witaminę E. Witaminy C i E znajdujące się w tych owocach tworzą zgrany zespół przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki.
- Żurawina - Owoce żurawiny to naturalne źródło flawonoidów, antyoksydantów, antocyjanów i pektyny, a także witamin: C, B1, B2, PP, prowitaminy A, błonnika oraz żelaza, potasu, wapnia i magnezu. Flawonoidy zawarte w owocach przyczyniają się do prawidłowego działania układu krążenia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz